БСП предлага спирането на всички семейни помощи, ако дете под 16 г. не ходи на училище

Държавата да спира всички семейни помощи, ако детето не ходи на училище. Това предлагат от БСП с промени в Закона за социалното подпомагане, които ще бъдат внесени следващата седмица.

Акцентите представи днес лидерът на социалистите Корнелия Нинова, според която помощите трябва да се обвържат с образованието на децата до 16-годишна възраст, което е задължително по Конституция. В момента се спират само детските надбавки, ако детето не ходи на училище.

“Предлагаме да се разшири тази мярка и да се спират всички социални помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст, което е задължителното образование”, обяви Нинова. По нейни думи промените ще засегнат месечните, целевите и еднократните помощи, сред които са енергийните помощи, безплатният транспорт, помощи за наем и т.н.

Лидерът на БСП оцени досегашната политика за ромска интеграция на правителството като “пълен провал” и предложените от БСП промени в социалния закон целят справяне с проблема.

Освен в него, БСП ще предложат промени в Закона за предучилищното и училищното образование и Наказателния кодекс. Лидерът на БСП подчерта, че всички предложения изхождат от презумпцията, че законът е еднакъв и задължителен за всички български граждани, независимо от техния пол, раса и убеждение, и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички.

Според Нинова дългосрочният начин за справяне с проблема е “образование, образование и пак образование”. “Начинът, по който ГЕРБ подходиха, да се издирват децата, да се водят принудително на училище, очевидно не работи. Те отиват и след 2 седмици напускат отново. Това е борба с последствията”, заяви тя.

Лидерът на БСП ще предложи да отпадне принципът “парите следват ученика” и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. “Заради тази политика директорите на училищата са принудени да водят по списък на училище деца, които не ходят, за да могат да си спасят училището и бюджета”, допълни тя.

Последната мярка, която БСП ще предложи, е промяна в Наказателния кодекс, която предвижда засилване на наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни и непълнолетни деца, или по думите на Нинова т.нар. практика “деца раждат деца”.

“В момента в член 151 в някои от тези случаи се допускат обществено порицание, глоба и т.н. Смятаме, че това не е достатъчно наказание, както за такива лица, които живеят на съпружески начала, така и за родители, които допускат децата им да изпадат в това състояние.”

Нинова обяви, че мерките са заложени в партийната “Визия за България”, която вече е одобрена от Националния съвет, и предстои да бъде приета на конгреса на БСП на 26 януари.

Нинова още призова да се пристъпи към действия без излишни емоции, с много разум и конкретни решения на проблемите, и призова другите парламентарни групи да си свършат работата като законодатели, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона с цялата му сила.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

loading...

Източник: offnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *